dimarts, 9 de gener del 2007

La formació ocupacional a Catalunya

Durant els últims anys del govern de CiU hi havia l’opinió estesa de que la gestió de la formació ocupacional per part de la Generalitat de Catalunya era un desastre i que era impossible anar a pitjor. Moltes veus s’aixecaren per demanar un canvi de govern i de gestió per tal de redreçar aquesta situació que des de molts sectors de la societat civil i dels partits polítics en l’oposició era qualificada d’inoperant, sectària, mal gestionada, amb obscurs clientelismes i suposades corrupteles. I va arribar el tripartit.
La gestió de la formació ocupacional de l’any 2006 per part de la Generalitat només pot rebre el qualificatiu de desastre total. Els tres anys que porta el tripartit governant és una superació constant cap a l’abisme. Mai com ara s’havien fet les coses tan malament i d’una forma tan inoperant. Semblava que no es podia superar l’última etapa dels governs de CiU i els governs del tripartit ho estan aconseguint, és un honor que porten amb orgull. Per posar uns quants exemples direm els dos següents:
.- la convocatòria dels programes de garantia social va sortir, com en els últims anys, en plenes vacances d’estiu i es va resoldre a finals d’octubre davant la desesperació de pares, alumnes i centres que a principis de setembre encara no sabien si podrien realitzar aquests cursos i molt menys en quins centres i en quines condicions. Val a dir, que aquests cursos de formació estan adreçats bàsicament a joves sense l’ESO aprovada i amb unes edats d’entre 16 i 20 anys fonamentalment. Un es pot imaginar perfectament la desesperació de moltes famílies davant la realitat de no saber què fer amb els seus fills.
.- la convocatòria dels itineraris d’inserció sociolaboral, antiga renda mínima d’inserció, va sortir més tard encara i la seva resolució efectiva es va allargar fins a finals del mes de novembre. Això ha provocat que els centres hagin hagut d’improvisar davant les noves normatives de gestió per tal d’iniciar les diferents accions abans del 31 de desembre. Però també ha provocat que els usuaris de la renda mínima d’inserció hagin gaudit d’unes vacances extres que van començar el 10 de març i van acabar en el mes de desembre, i que degut a la pròpia problemàtica d’aquests usuaris ara mateix sigui molt i molt difícil poder-los localitzar i aconseguir que s’incorporin a les diferents accions perquè és la pròpia administració de la Generalitat la que desconeix en moltes ocasions les residències o les situacions personals actuals d’aquests.
En podriem continuar dient més exemples però crec que per adonar-nos del desastre de la gestió n’hi ha prou, perquè no hem d’oblidar que estem parlant de la formació ocupacional de l’any 2006 que es comença amb prou feines a finals del mateix any. ¿S’imaginen una empresa que necessiti 10 mesos per iniciar el seu procés productiu any rera any?. Segur que no, perquè no resistiria la competència del mercat. Doncs la nostra Administració ho té ben assumit i en fa gala d’això.
Van començar a governar i van crear moltes expectatives d’eficàcia. Estan governant i estan fent bons als altres. Els interessa més la pròpia cadira i les seves quotes de poder que no pas el país. No saben ni coneixen els ritmes dels ciutadans de Catalunya. Es pensen que el país és l’Administració i paralitzen la societat civil.
I el pitjor de tot és que no es preveu que això pugui millorar, ans el contrari.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Despres d'aixo i veient que saps tantes coses...pots explicar que passa amb les convocatories al cos d'agents rurals de la Generalitat?

Perque tanta demora?perque no hi ha convocatories anuals?perque nomes hi han uns 400 agents en actiu?perque es convoquen tan poques places?perque no es dona un impuls al cos i per contra s'en dificulta l'acces?
Perque eh? perque?

Anònim ha dit...

Sento no poder respondre les teves preguntes "Anónimo" doncs del tema de les convocatòries al cos d'agents rurals no en sé res. No és el meu àmbit de treball i per tant desconec la seva mecànica.
No obstant, si hi ha algú que en sap res del tema seria bó que ens ho deixés per escrit.
Gràcies per la teva col·laboració.

Dessmond ha dit...

Tenim un lideratge polític que fan ganes d'anar cap a l'exili. Tenim un país d'opereta. El que dius justifica el desànim generalitzat.

Anònim ha dit...

Benvolgut dessmond, això passa per tenir una administració pública poc professional i massa polititzada. Els polítics haurien de fer de polítics i els funcionaris de gestors del dia a dia, però malauradament no és així.

Anònim ha dit...

Potser que estiguis equivocat?
Pedagog: dius que la convocatòria dels programes de garantia social va sortir a l'estiu... Però a mi no em surten els comptes. Pot ser que vagis equivocat?
Mira't aquest enllaç:http://www.gencat.net/educacio/estudis/garant12.htm
I tornem-ne a parlar...
Podria ser que t'estiguessis referint a una altra mena de formació? Almenys aquesta, que depèn d'Educació, té data del març...
Gràcies per tot, de totes maneres (recorda, però, que rectificar és de savis).

Anònim ha dit...

No, no estic equivocat "anónimo", jo parlo de la convocatòria del Departament de Treball i Indústria.
Els Programes de Garantia Social per poder ser subvencionats com a formació ocupacional pel Departament de Treball i Indústria han de complir el requisit previ d'haver estat aprovats pel Departament d'Educació. És a aquesta convocatòria a la que tú fas esment, però no és a la que ja em referia en el meu escrit. Per simplificar el procés és el següent:
1.- Convocatòria del Departament d'Educació.
2.- Resolució del Departament d'Educació.
En el cas de tenir algun Programa de Garantia Social aprovat es pot anar a demanar subvenció al Departament de Treball i Indústria, si s'opta per aquesta fórmula llavors:
3.- Convocatòria del Departament de Treball i Indústria.
4.- Resolució del Departament de Treball i Indústria.
En el cas de tenir algun Programa de Garantia Social aprovat es pot iniciar aquest amb cost zero per l'alumnat.
En síntesi el procediment és aquest.
Gràcies per la teva aportació.