dimarts, 13 de maig del 2008

Del PGS al PQPI

Efectivament, del PGS al PQPI ens hem passat la major part d’aquest curs escolar i encara és hora que el departament d’Educació tregui el decret que regula els nous PQPI. A les alçades que estem del mes de maig a més d’un i de dos els hi sembla que ja fem tard.
Per l’esborrany que s’ha pogut llegir del futur decret val a dir que per aquest viatge no calia fer mudança. Es reprodueix força el mateix model del Programa de Garantia Social vigent tot introduint l’opció de poder obtenir el Graduat en Ensenyament Secundari. Pel demés marejar a la comunitat educativa amb aquest canvi la veritat és que no calia i menys quan s’està fent tard i malament. La Generalitat de Catalunya continua omplint-se la boca, i la propaganda, de polítiques socials progressistes però en el cas del futur Programa de Qualificació Professional Inicial ens diu que treurà una convocatòria conjunta dels Departaments d’Educació i Treball per tal d’autoritzar i dotar econòmicament els PQPI del proper curs. És a dir, Educació autoritza i Treball subvenciona. És a dir, Educació treu els PQPI de l’etapa de secundària obligatòria i s’estalvia haver de concertar o pagar aquesta formació. La pregunta és la següent: si les formacions que subvenciona Treball són per majors de 16 anys, què fem als nostres centres amb aquells alumnes menors d’aquesta edat però que ja han desconnectat o que no poden seguir el ritme del dia a dia escolar?. No ens havien dit que els PQPI serien com uns itineraris que ajudarien a la diversificació curricular?.
La comunitat educativa està perplexa davant la situació actual doncs sap que els PGS ja no es faran el proper curs però el decret dels PQPI encara no s’ha publicat i això fa que els centres no informin sobre un tema que desconeixen com acabarà sent. Tocar de peus a terra hauria de ser el lema de la Generalitat, escoltar els dubtes i neguits de moltes famílies que en aquests moments no saben com afrontar el fracàs escolar dels seus fills doncs encara no poden informar-se sobre una opció formativa prou vàlida pels seus fills. És pot ser més lent i negat?.
En moltes ocasions el ritme de l’Administració Pública no té res a veure amb el ritme de la societat a la que diuen que estan servint. Fa molt de temps que se sap que el proper curs entraran en vigor els PQPI, tant costava fer les coses bé?. Tot s’ha de fer a correcuita?. No en saben de planificar?.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

hola,
interessant el comentari. Parles d'un esborrany del decret sobre el PQPI, i m'agradaria saber si el puc trobar en alguna pàgina web ja que m'agradaria poder llegir-ne alguna cosa. Gràcies

Pedagog ha dit...

Hola "anònim" l'esborrany el pots trobar en el següent enllaç
http://www20.gencat.cat/portal/site/Educacio/menuitem.e70ac6fbf752abb1c65d3082b0c0e1a0/?vgnextoid=cef8618fee305110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=cef8618fee305110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

Anònim ha dit...

Hola,

sabeu quin tipus de contracte es fa als profes que treballen per l'ensenyament no reglat, PQPI?
gràcies. La veritat es que anem super perduts, i no sabem si ens estan prenent el pel.

RMO

Pedagog ha dit...

Hola RMO, entenc que hi ha moltes opcions de contractació però la més usual seria la de duració determinada o bé per obra i servei concret sota el paraigües del conveni de l'ensenyament no reglat. La categoria anirà en funció del tipus de matèries o dels mòduls. El que sí que queda clar és que per impartir els mòduls C la categoria ha de ser de llicenciat.