dilluns, 25 de setembre del 2006

Les fundacions de les escoles concertades

La hipocresia ha tornat a fer acte de presència en el món educatiu de la mà, un cop més, de la política. El Tribunal Suprem ha setenciat que a un grup de pares de l'Escola Pia d'Olot que estaven pagant mensualment uns diners a aquest centre concertat se'ls hi ha de retornar les quantitats abonades atesa la voluntarietat d'aquestes. I és cert .......... però no. D'entrada i tal com deiem en el comentari El contracte programa i el concert econòmic la mateixa Generalitat de Catalunya reconeix que "s'ha d'avançar en la línia d'adequar el mòdul econòmic en tant que no es disposa de l'estudi per determinar els costos estàndards dels centres i .......". És a dir, evidencia que són conscients de que el concert econòmic no cobreix els cost real de l'ensenyament. Però hi ha un altre tema que val la pena tenir en compte i és que quan uns pares matriculen el seu fill en un centre concertat se'ls informa abastament de tot i també de que per la diferència entre el cost real i el que cobreix el concert és la quantitat que han d'abonar mensualment si voluntariament volen matricular el seu fill en aquell centre. Ningú els obliga a fer-ho, però el que no és de rebut és que un cop feta la matrícula es vulgui disfrutar gratuïtament de l'ensenyament quan ja se sap que aquest té un cost. Perque el resultat és molt clar: la resta de pares pagaran més per culpa d'aquesta situació. S'ens ha venut el tema de les fundacions dels centres concertats com unes entitats fosques i sinistres quan són clares i obertes, legals i exteses a tot tipus d'organitzacions: els partits polítics les tenen i les fan servir per rebre subvencions de diners públics i no passa res. Però tot plegat està envoltat d'un debat interessat i polític ple d'hipocresia i mala fe (vegeu el comentari Eleccions i coherència). Potser la pròpia Generalitat en un acte de sinceritat política hauria d'informar els pares que el concert econònic no cobreix el 100% del sou dels mestres i professors, ni les inversions, ni la majoria de l'apartat de manteniment dels centres, ni els estadis, ni la dedicació directiva, ni els tres primers mesos d'una substitució laboral, ni els serveis administratius, ni .......... Ara que venen eleccions que siguin honestos, que alguns es treguin la careta i ho diguin. D'altra banda si no és així continuarem tenint els pares que confien els seus fills als centres concertats enganyats i desconcertats.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

absolutament d'acord!
ara, això de demanar sinceritat als polítics, ja és una mica més difícil...

Anònim ha dit...

A l'anterior campanya per la generalitat que des del tripartit es posaven com a medalla el fet de la sisena hora per equiparar l'escola pública amb la privada , mai convergència va defensar que a la privada aquesta hora se la paguen els pares. I com que la paguen els pares,si una família no paga, doncs els nens al carrer una hora abans, si es queden a dinar doncs un preu especial, si volen portar els nens a l'escola abans d'hora un altre preu especial, si volen recollir-los una mica més tard, un altre preu especial.
Perquè no només l'escola pública rep més diners per l'ensenyament reglat sinó que a sobre les activitats extraescolars també estan més subvencionades pels ajuntaments.
Després es queixen que l'escola concertada no rep tants immigrants... que paguin el preu total
En Maragall (en Pasqual, no el germaníssim) va tirar quatre improperis contra la concertada només accedir al càrrec, algú li deuria fer 4 números perquè va callar de seguida. Com en el 3%, algú li deuria explicar millor no remenar masa la merda, no fos cas que es descobrís que ells també....

Per acabar, defenso l'escola concertada totalment subvencionada, no per tenir escoles elitistes, sinó perquè sort en varem tenir d'algunes d'elles en el franquisme, i no es bo que totes les escoles estiguin controlades per uns governs que poden ser més o menys ineptes i un sindicat de l'ensenyament que no és limita a defensar els drets del mestres sinó a dir quin ha de ser el model educatiu del país, I que els temps poden canviar, que podem tenir un Chavez (bé ja en tenim un, però jo vull dir com el de Venezuela) que ens descafeinïi la democràcia i imposi a les escoles el pensament únic, llavors tornarem a buscar la concertada.
Finalment, molts dels manaires que tenim, ni la concertada ni la pública, ells han anat a la privada o als EUA que pagaven els papes.

Pedagog ha dit...

Benvolguts Ànonims, totalment d'acord amb vosaltres. La llàstima d'aquest país és haver triat l'educació com a camp de batalla política. I així ens llueix!