La hipocresia ha tornat a fer acte de presència en el món educatiu de la mà, un cop més, de la política. El Tribunal Suprem ha setenciat que a un grup de pares de l'Escola Pia d'Olot que estaven pagant mensualment uns diners a aquest centre concertat se'ls hi ha de retornar les quantitats abonades atesa la voluntarietat d'aquestes. I és cert .......... però no. D'entrada i tal com deiem en el comentari El contracte programa i el concert econòmic la mateixa Generalitat de Catalunya reconeix que "s'ha d'avançar en la línia d'adequar el mòdul econòmic en tant que no es disposa de l'estudi per determinar els costos estàndards dels centres i .......". És a dir, evidencia que són conscients de que el concert econòmic no cobreix els cost real de l'ensenyament. Però hi ha un altre tema que val la pena tenir en compte i és que quan uns pares matriculen el seu fill en un centre concertat se'ls informa abastament de tot i també de que per la diferència entre el cost real i el que cobreix el concert és la quantitat que han d'abonar mensualment si voluntariament volen matricular el seu fill en aquell centre. Ningú els obliga a fer-ho, però el que no és de rebut és que un cop feta la matrícula es vulgui disfrutar gratuïtament de l'ensenyament quan ja se sap que aquest té un cost. Perque el resultat és molt clar: la resta de pares pagaran més per culpa d'aquesta situació. S'ens ha venut el tema de les fundacions dels centres concertats com unes entitats fosques i sinistres quan són clares i obertes, legals i exteses a tot tipus d'organitzacions: els partits polítics les tenen i les fan servir per rebre subvencions de diners públics i no passa res. Però tot plegat està envoltat d'un debat interessat i polític ple d'hipocresia i mala fe (vegeu el comentari Eleccions i coherència). Potser la pròpia Generalitat en un acte de sinceritat política hauria d'informar els pares que el concert econònic no cobreix el 100% del sou dels mestres i professors, ni les inversions, ni la majoria de l'apartat de manteniment dels centres, ni els estadis, ni la dedicació directiva, ni els tres primers mesos d'una substitució laboral, ni els serveis administratius, ni .......... Ara que venen eleccions que siguin honestos, que alguns es treguin la careta i ho diguin. D'altra banda si no és així continuarem tenint els pares que confien els seus fills als centres concertats enganyats i desconcertats.
Opinions lliures, però respectuoses, sobre temes d'educació, política i de caire social.
dilluns, 25 de setembre del 2006
dissabte, 16 de setembre del 2006
Boadella y el Partido de los Ciudadanos
En el otro extremo de las opiniones del señor Rubianes encontramos al señor Boadella. Los extremos se tocan y la bola de nieve rueda y rueda y cada vez se hace mucho más grande. A una barbaridad de un bando le sigue otra barbaridad mucho más grande del otro bando.
Hoy sábado en el acto de presentación de la campaña electoral del Partido de los Ciudadanos, del cual el señor Boadella es uno de los fundadores, se ha leído una carta de éste en la que se ha expresado en los siguientes términos al mostrar su desacuerdo con el nacionalismo catalán: "mis razones no las quiero expresar en catalán". Ante esta aseveración correcta, educada, ponderada y prudente que se podría interpretar como un recurso literario o un efecto teatral pues para demostrar el desacuerdo se pasa de una lengua a la otra y así lo remarca más, la carta a partir de ese momento ha continuado en castellano y aquí se ha vuelto a abrir la caja de Pandora pues ha cargado muy duramente contra los políticos catalanes a los que ha llamado "conglomerado de cursis y de capullos" que actúan en nombre de "la patria". ¡Qué gran oportunidad perdida!.
Pero no acaba aquí la cosa pues el señor Iván Tubau, también del mismo partido, ha dicho que "la nación catalana me suda la polla por encima y por debajo, que se metan Catalunya por el puto culo". Este señor que es profesor de la Universidad Autónoma de Barcelona ha añadido a continuación "a ver si les explota dentro" y "que se vayan a la mierda y dejen de tocar los cojones". ¡Otra gran oportunidad perdida!.
En definitiva los unos se retroalimentan de los otros. Es como en los programas de la televisión donde sale alguien y dice una barbaridad sobre el otro, luego sale el otro y dice una barbaridad más grande sobre el alguien y así empieza un recorrido por los diferentes programas de la misma cadena o de otras cadenas donde se va a ocupar mucho espacio y titulares sobre un tema que empezó siendo una nimiedad. Parece ser que esta forma de retroalimentarse ya ha llegado a la política, ya lo vivimos en unas elecciones anteriores donde el Partido Popular y Esquerra Republicana de Catalunya desarrollaron esta estrategia. Estrategia que a pesar de las apariencias ya les va bien a las partes en litigio pues cada una de ellas espera que la otra parte abra la boca para así poder incrementar su cuota mediática y de esta forma radicalizar las opiniones de sus futuros votantes y asegurarse, así, la movilización electoral necesaria para incrementar su porcentaje de votos.
Lo triste de todo ésto es que el Partido de los Ciudadanos en su programa electoral cuando nos hable de la educación y de la enseñanza nos dirá que los centros escolares han de promover la educación en valores, el respeto, la solidaridad, las buenas formas, el respeto a la diversidad y a las opiniones de los demás. Al menos hoy la coherencia les ha fallado.
dilluns, 11 de setembre del 2006
Rubianes i el dret d'expressió
Dir-vos primer de tot que a mi el Pepe Rubianes és un còmic que em deixa un regust amargant, m'explicaré, m'agrada i he rigut molt amb la seva forma d'explicar les coses però em desagraden d'ell certes formes d'explicar coses que per a mi tenen la consideració de més íntimes o bé la consideració d'intocables. Però reconec que m'ho passo més bé que malament amb ell. L'opinió expressada pel Pepe Rubianes la vaig trobar de molt mal gust i ofensiva per a molta gent, recordo que en sentir-les vaig pensar: què fort que va aquest nano! i, també, t'has passat molt!. Per això quan va demanar disculpes, a la seva manera això sí, em va alegrar molt doncs tots cometem errors al llarg de la nostra vida. Reconèixer els errors és una bona forma d'educar-nos i d'educar els altres.
Del que ha passat a Madrid no entraré a discutir qui en té la culpa, si en Ruiz Gallardón, si la brunete mediàtica, si els fatxes, si en Rubianes, si en Mario Gas, si ....... però sigui el que sigui hi ha hagut un atemptat contra la llibertat d'expressió i això no és bó per a ningú. No pot ser que l'error d'una persona condicioni la retirada d'una obra de teatre, de literatura o del que sigui. No és bó estigmatitzar les persones per un error i menys fer una campanya mediàtica per tal d'encoratjar la gent contra algú o quelcom com sovint en aquest païs fem. En aquest sentit només cal llegir els titulars de certs mitjans per adonar-nos que no s'adiuen amb el contingut de la notícia, però ja sabem que allò que ven és el titular i no pas la notícia o allò de que no deixis que un bon titular t'espatlli la noticia.
Si a Madrid, millor dit, si una part dels madrilenys estan en contra del Pepe Rubianes la seva resposta era tan fàcil com no anar a veure la seva obra sobre Lorca, tan fàcil com això i segur que el senyor Rubianes hagués captat molt bé el missatge de que no es pot ofendre gratuïtament ningú. Ara, molt em temo, hem creat un nou màrtir.
dimecres, 6 de setembre del 2006
No todo vale, ¿o sí?
Hace unos días me dirigía a la zona centro de la ciudad donde resido cuando al pasar por delante de la oficina de Correos empezaron a salir los carteros cargados de cartas para empezar el reparto de éstas. Hay que decir, antes de continuar, que en mi ciudad llegar el verano y tener problemas graves con el reparto de las cartas es lo mismo, se ve que Correos no sabe encontrar la solución a las substituciones vacacionales de sus trabajadores. Uno de los carteros que habían salido iba unos metros por delante de mí y llevaba mi mismo camino. Me chocó su vestimenta que la podríamos describir como sigue: una camiseta ancha de tirantes, unos pantalones abombados y unas chancletas de playa que ahora están tan de moda. La verdad, me llamó la atención y lo primero que pensé fue que debía ser un sustituto vacacional y no un cartero de plantilla. Aflojé el paso para poderlo observar mejor un buen rato. Iba cargado con una bolsa bastante llena que llevaba colgada del hombro y un carrito con ruedas, como los que se utilizan para ir al supermercado, lleno a rebosar. Antes he dicho que aflojé el paso para poderlo observar mejor porque si hubiera llevado un ritmo andante normalito lo hubiera adelantado en pocos metros. Era un poema andante con ese calzado tan poco adecuado para desarrollar la faena de repartidor de cartas. Pensé ¿cómo era posible que una empresa como Correos no dijera, no obligara a un trabajador suyo a llevar un calzado adecuado?. Con la vestimenta si quieren no me pongo, puedo pensar que al ser un contratado temporal no le corresponde tener uniforme, o que debido a la intensa calor de estos días Correos ha dado libertad a sus empleados para que puedan ir más frescos, pero ¿el calzado?. ¿Se imaginan repartir centenares de cartas con un calzado inadecuado día tras día?. Mientras lo seguía por la calle varios pensamientos me vinieron a la cabeza: ¿será capaz de repartir todas las cartas?, debe acabar muy cansado al final de la jornada, debe coger muchas bajas médicas por problemas en los pies, ¿dónde está el responsable de prevención de riesgos laborales de Correos?, ..... y muchos pensamientos más.
Viene todo ésto a cuento porque cada vez más vemos cómo un amplio sector de la sociedad confunde su forma de vestir, su estilo propio de vida, con las normas más elementales de vivir en sociedad. Confunden el ámbito privado con el público, todo vale es la reflexión última, visto como quiero, hago lo que quiero y nadie tiene por qué decirme nada. Y por parte de la sociedad, de Correos, de la empresa que sea no hay la determinación de hacer cumplir las normas de carácter laboral y social. Todo vale, es su problema ............ ¿o no?.
Pues no, porque las bajas médicas, las enfermedades crónicas derivadas de una mala prevención e higiene laboral y social las pagamos usted ............ y yo, ¿o no?.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)