dilluns, 22 de juny del 2015

Estudi de la Fundació CET 10 sobre l’obesitat infantil

La Fundació CET 10 ens fa arribar unes interessants conclusions d’un estudi recent fet per ells sobre l’obesitat infantil:

-“Un 30% dels nens/es no presenten un pes saludable”
- “Un 20,1% tenen sobrepès. Un 3,5% obesitat. I un 6,4% estan per sota del pes recomanable”
- “Un 49,4% dels nens passen entre dues i tres hores al dia davant una pantalla, ja sigui a l’ordinador o la televisió”
- “Un 22,4% dels nens hi estan fins més de tres hores al dia”
-“Les escoles que potencien les activitats extraescolars presenten un índex menor d’obesitat infantil”
- “Un 60,8% dels nens/es que pateixen obesitat mòrbida dinen a casa”

L’obesitat i el sobrepès són trastorns cada dia més freqüents entre la població infantil. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llençat l’alarma sobre aquest problema mundial que en l’última dècada ha augmentat de manera vertiginosa, ja que posa en risc la salut dels nens. La Fundació CET 10, conscient de la dimensió d’aquest problema i dins del seu projecte Cap Infant Sense Esport ha realitzat un estudi en 5 escoles del barri de Sant Martí de Barcelona que ha inclòs 1.500 nens des de P3 a sisè de primària amb l’objectiu d’avaluar i aprofundir més la relació que existeix entre els diferents hàbits saludables i la incidència de l’obesitat infantil.
L’estudi de CET 10, que ha abordat la qüestió des d'una perspectiva sistèmica, ha analitzat la nutrició dels infants, els seus hàbits d’activitat física i les emocions, i ha posat de manifest interessants relacions a tenir en compte per prevenir aquesta pandèmia actual.

Enquesta exhaustiva sobre els hàbits infantils

A l’inici tots els nens varen ser pesats i mesurats per avaluar el seu índex de massa corporal (IMC). Així es va comprovar que un 30% dels nens/es no estan en el seu pes saludable, que en un 20,1% existeix un sobrepès, en un 3,5% obesitat i el 6,4% està per sota del pes recomanable. Amb diferència, hi ha més sobrepès i obesitat en els nens i més baix pes en les nenes.
L’estudi de CET 10 posa també de manifest que a les escoles on les activitats extraescolars estan més potenciades i s’ofereix més varietat de disciplines, aquest índex de sobrepès és bastant menor i, per tant, hi ha més salut entre la població infantil.
L’estudi també reflecteix, mitjançant una àmplia enquesta sobre els hàbits de nutrició, l’alt nivell de sedentarisme que pateix la població infantil, precisament en unes edats on l’esport resulta tan important per a l’equilibri físic i psicològic del nen, com pel seu desenvolupament cognitiu i psicomotriu. Un 49,4% dels nens passen entre dues i tres hores al dia davant d’una pantalla i un 22,4% dels nens hi estan fins més de tres hores al dia.

Combatre el sedentarisme amb activitats extraescolars

D’altra banda, l’activitat física en família és minsa: Un 39,4% dels nens/es realitza una activitat física en família alguns dies a la setmana i només el 12,3% fa cada dia una activitat física en família com anar el parc, córrer, donar un passeig en bici, patinar... Això és particularment preocupant tenint en compte que actualment l’activitat física a l’escola s’ha reduït a una hora setmanal, un temps que acaba reduït a 45 minuts perquè en aquesta hora els nens també s’han de canviar.
Cal recordar que l’OMS aconsella almenys una hora diària d’activitat física moderada a vigorosa.

Una estreta relació entre obesitat i dinar a casa

Dins dels hàbits nutricionals l’estudi recull que un 59,4% dels nens dinen a l’escola i un 24,9 dinen a casa. La resta depèn. Però el més remarcable és que la majoria de casos d’obesitat es donen precisament en nens/es que mengen a casa. És a dir un 60,8% dels nens/es que pateixen obesitat mòrbida dinen a casa.
L’estudi també ha inclòs sessions en les quals els nens/es rebien formació adaptada a cada edat sobre els nutrients i l’alimentació equilibrada. A més han estat impartides sessions d’activitat física i s’ha treballat amb les emocions educant el sentit crític del nen davant la publicitat, millorant la seva consciència corporal per saber com és el seu cos per dins i per fora i ajudant-lo a reflexionar sobre el que fa quan se sent malament, s’enfada o està trist. Igual que en el cas dels adults els nens tiren cap el dolç per compensar les emocions negatives.

Altres conclusions de l’Estudi

1.-L’ALIMENTACIÓ:

A l’esmorzar l’entrepà és l’estrella
-L’esmorzar estrella les escoles és l’entrepà en un 57,5% dels casos.
-La fruita, amb un 14,9% és el segon aliment estrella. Aquí hi ha el treball de les escoles i de la Generalitat de Catalunya, amb la campanya Fruita a les Escoles, que fa que s’instauri un dia a la setmana, el dia de la fruita.
-Un 5,1% sol esmorzar brioixeria industrial.
-La resta, galetes (3,8%), entrepà i fruita (3,5%), cereals (1,9%), etc.
-Un 6,3% no esmorzen res.
-El 6,7% dels nens/es no esmorzen a l’escola.
-Un 2,1% tampoc ho fa a casa.
A la pregunta “Què ha de tenir per a tu un esmorzar saludable?”, (considerant saludable l’esmorzar format per un làctic, cereals i fruita), un 45,9% dels nens/es saben quins aliments en formen part. Un 19,8% considera que un esmorzar saludable és el que està format únicament per fruita. Un 8,9% considera que és saludable el format per un làctic i fruita. Només un 0,7% dels nens/es veu la brioixeria industrial com a saludable. Per tant, són dades molt positives.

Dinar: Un 59,4% dels nens/es dinen a l’escola
-La majoria dels nens/es, un 59,4%, dinen a l’escola.
-Un 24,9% ho fan a casa i un 15,7%, depèn.
-Pel que fa a les postres, un 7,1% dels nens/es mai les consumeix.

Berenar: Un 13,3% dels nens/es no berena cada dia
Això suposa que els nens passen des del dinar fins al sopar sense menjar res moltes hores.

2.-L’ACTIVITAT FÍSICA:

Oci a la tarda: Un 49,4% passa entre 2 i tres hores davant d’una pantalla
La pantalla és la protagonista de les tardes infantils ja sigui la de la TV o la de l’ordinador. I en un 22,4% dels nens/es s’hi estan 3 hores o més al dia.

Activitat Física: El futbol com l’esport preferit
-L’esport més practicat segueix sent el futbol i el futbol sala amb un 23,2% de practicants, seguit amb un 20,1% per la natació, el bàsquet amb un 13,2% i el patinatge sobre rodes o en línia amb un 6,4%.
-L’activitat física es practica principalment a l’escola, en un 38,5% dels casos.
-El 30,8%, en una instal·lació pública o municipal, tenint en compte, que la majoria fan natació i que ho fan a través de l’empresa de lleure que treballa a l’escola.
-Un 14,3% dels nens/es fan l’activitat física en una instal·lació privada. Cal dir també que un 9,7% mai ha practicat activitat física fora de l’horari escolar.
Preguntat, aquest grup, quina activitat els hi agradaria practicar si poguessin, responen i, pel mateix ordre, les mateixes que practiquen els seus companys: futbol, natació, bàsquet i patinatge sobre rodes o en línia. La raó principal per la qual no practiquen és per motius econòmics, en un 33,1% dels nens/es. Un 13% no la fan perquè no saben on fer l’activitat que els hi agrada i, un 10,9%, per manca de temps. Esport i família: El 39,4% practica activitat física amb la família els caps de setmana i el 38%, a vegades durant la setmana. Com a dada positiva, el 12,3% sí que practica tots els dies de la setmana, amb la família. No són dades negatives, ja que molts nens/es no practiquen activitat física entre setmana amb la família, perquè ja estan practicant al club, a l’escola en extraescolars, etc. La dada negativa és que un 10,4% no en practica amb la família mai o gairebé mai.

El descans: Un 50,8% se’n va a dormir entre les 21 h i les 22 h
-Les hores de son i el descans són un bon indicador per a mesurar la salut dels nens/es.
La majoria dels nens/es se’n van a dormir entre les 21 h. i les 22 h i un 16,6% abans de les 21 h. Com a dada negativa, un 5,8% dels nens/es se’n va a dormir després de les 23 h. En general, l’hora en què se’n van a dormir va lligat amb l’edat.